Pri návšteve Belianskej jaskyne je treba prekonať 860 schodov

24.12.2014 Poprad

Tatranská Kotlina 24. decembra (TASR) – Belianska jaskyňa blízko Tatranskej Kotliny vo Vysokých Tatrách je momentálne pre verejnosť uzavretá. Svoje brány otvorí až v marci, keď sa dokončí rekonštrukcia zábradlia a úpravy terénu v jej vnútri. „Belianska jaskyňa je jaskyňou vysokohorského typu, teda s veľkým výškovým rozdielom, ktorý spôsobil rýchlejšie vymývanie priestorov a voda, ktorá ich vytvárala pôsobila mohutnou činnosťou a tlakom na tieto vápence,“ priblížil druhú najnavštevovanejšiu slovenskú jaskyňu jej správca Jozef Bachleda.

Prejsť chodby Belianskej jaskyne je podľa neho fyzicky dosť náročné, návštevníci musia absolvovať 860 schodov. Výškový rozdiel v jaskyni je 112 metrov, pričom najvyšší bod je v nadmorskej výške 1002 metrov. Sprievodcovia, ktorí tu pracujú, prejdú jaskyňu v priemere trikrát denne a pracujú zhruba 20 dní do mesiaca. Za rok tak prekonajú viac ako 80.000 výškových metrov.

Belianska jaskyňa patrí medzi najväčšie sprístupnené na Slovensku. „Podľa môjho názoru sú najkrajšie časti práve v tých vrchných polohách, kde sú chodby bližšie k povrchu zeme, tá voda je viac nasýtená vápencom a vytvára tam najviac kvapľovej výzdoby,“ konštatoval Bachleda, ktorý v Belianskej jaskyni pracuje viac ako 30 rokov. Ročne sem zavíta okolo 100.000 turistov.

Belianska jaskyňa je zhruba 4,5 milióna rokov stará, niektoré časti sú však podľa Bachledu možno aj staršie. Jej vnútro sa však stále tvorí, a to vďaka vode, ktorá ňou preteká. Táto jediná jaskyňa na území Tatranského národného parku je sprístupnená verejnosti od roku 1882, pričom už rok po jej objavení sa do niektorých častí mohli dostať prví návštevníci. Zatvorená nebola desaťročia, teraz si však najmä 80 rokov staré zábradlie, vyžiadalo výmenu. Úpravu potrebuje aj terén, ktorý prispôsobujú potrebám množstva návštevníkov.
 
 

Vyberte región